Det er så sikkert som amen i kirken: Når solen skinner, og kalenderen siger juli, får SOS Dansk Autohjælp i Sydjylland travlt med at trække fastkørte biler fri på strandene.
De brede flade sandstrande ved Vesterhavet er et trækplaster for turister fra ind- og udland. Og mange fristes af muligheden for at køre bilen helt ned på stranden.
Jesper Rebsdorf, der er distriktschef for SOS Dansk Autohjælp i Sydjylland, fortæller, at det giver fast arbejde til hans folk, der i sommerhøjsæsonen må afsted tre til fire gange dagligt til strandene på Rømø, Fanø og langs den jyske vestkyst:
-Det er det løse sand, der giver problemer for kørsel på stranden. Derfor er vores opfordring, at man holder sig til de faste kørespor, hvor sandet er kørt godt fladt og fast, siger Jesper Rebsdorf i en pressemeddelelse.
De faste kørespor findes som regel i nærheden af klitterne, hvor der er “indkørsel” til stranden. Mange strandgæster vil dog gerne køre lidt væk for at finde et stykke uforstyrret strand – og så kommer man let til at køre i løst sand, advarer Jesper Rebsdorf.
Kør ikke helt ned til vandkanten
SOS Dansk Autohjælp fraråder også at køre bilen helt ned til vandkanten, hvor det våde og fedtede sand kan få bilens dæk til at sidde ubehjælpeligt fast. Samtidig er man mere sårbar over for tidevandet:
-Tidevandet kommer hurtigere, end man regner med, og man kan hurtigt blive ramt af panik og forsøge at få alt pakket sammen, inden man flytter bilen. Men det vigtigste er at få bilen væk med det samme – bilen kan blive dækket af vand på en god halv time, siger Jesper Rebsdorf.
Gode råd til kørsel på strand
• Kør kun der, hvor sandet i forvejen er kørt fladt og fast
• Undgå hjulspor i løst sand
• Undgå at køre helt ned til vandkanten
• Parker ikke bilen uden opsyn
• Vær opmærksom på tidevandet
• Husk fartgrænsen på 30 km/t