Kolding Netavis

De stærke mod de svage

Annette Blynel (SF). Privatfoto.

Læserbrev af Annette Blynel (SF), gruppeformand for SF i Regionsrådet i Region Syddanmark, Strandgade 27, 5700 Svendborg.

Puha, som forhenværende socialrådgiver og mange års arbejde med anbringelser af børn og unge, gør det ondt – både i mit faglige og politiske hjerte – at se de billeder, der aktuelt kører over skærmen i dokumentaren ”Nødråb fra børnehjemmet”. For pokker, det er børn, som fastholdes af store muskler. De stærke mod de svage.

Det er de børn, som er vokset op uden forudsigelige voksne. Voksne, som er fattige, måske præget af misbrug og sygdom. Forældre, som ikke har overskud til at give dem tryghed og kærlighed. Som bruger alle deres kræfter på at få deres eget liv til at fungere, og derfor har meget eller slet intet overskud til deres børn. Desværre har nogle af disse børn levet med fortvivlelse i så mange år, at de ikke længere tror på, at nogen voksne vil dem det godt. Måden at reagere på kan være angst, depression eller voldsom og/eller selvskadende adfærd.

Det er de børn, vi som offentlige støttepersoner har en forbandet pligt til at hjælpe. Vi er deres eneste, og måske sidste, mulighed. Det forudsætter vanvittig gode pædagogiske kompetencer, tæt samarbejde med forældrene og et tæt samarbejde mellem kommune og døgninstitution. Hvorfor er det så svært? Det er jo det, vi lærer i uddannelsen til pædagog og socialrådgiver. Vi lærer også, at relationen er det vigtigste for at opnå børnenes og forældrenes tillid. Vi ved, at det aldrig opnås via magt.

OK, der er børn der er så fortvivlede med voldsomme reaktioner, og dermed skal hjælpes til at undgå at skade sig selv eller andre. Her kan en kort fastholdelse med efterfølgende opfølgning til barnet, være ok. Men hvis kulturen bliver til konfrontationer, skænderier og magt, så har vi mistet vores professionalitet, og børnene har tabt.

Hvor er jeg glad for, at SF i Region Syddanmark arbejder benhårdt for at få oprettet en selvstændig enhed til 10-14 års børn med selvskadende og udadreagerende adfærd, som aktuelt anbringes på den lukkede institution Egely. Det er et barskt og hårdt miljø, hvor børn under 14 år ikke skal anbringes sammen med hardcore kriminelle unge. Så ved vi nu, hvad der kan ske.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *