To kokke, fem timer, tre retter og en økologisk gård, der bugner med grøntsager og frugter var søndag rammen for Årets Øko Kok 2020.
Emil Rask Bahr & Frederik Ribberholdt Pedersen fra Sdr. Bjert Kro vandt søndag prisen som de kokke, der kunne sammensætte den bedste menu.
10 kokke fra forskellige økologiske toprestauranter, der har Det Økologiske Spisemærke, dystede om at lave en forret, hovedret og en dessert til et dommerpanel bestående af tre professionelle dommere ved Årets Øko Kok 2020.
Vandt stort
Sdr. Bjert Kro med sølvspisemærket vandt stort.
– Det betyder utrolig meget for os. Vi har leveret et godt håndværk i nogle superfede rammer. Kreativiteten sprudler til sådan en konkurrence, for man skal tage hurtige smage- og følevalg. Vi troede fx at vi skulle lave selleri til hovedret, men vi endte med en fortolkning af stuvet hvidkål, lød det fra Sdr. Bjert Kro.
Råvarerne var alt fra marken, æbleplantagen, drivhuset, æg fra hønsegården, honning fra bistaderne, nødder fra træerne, kød fra gårdens dyr, mejeriprodukter fra Naturmælk mv. Det unikke ved konkurrencen er, at det var kokkene selv, der skulle i marken for at høste de råvarer, de ønskede at bruge.
Retterne blev bedømt af 3 professionelle dommere efter kriterierne smag, håndværk, råvarehåndtering, udseende og helhed. Derudover blev kokkene også bedømt på deres evne til at bruge hele råvaren. Det er med til at vise, at man ved at have fokus på både madspild og sæsongrønt kan planlægge køkkenets linje, så det fortsat er økonomisk rentabelt. OG Sdr. Bjert Kro vandt stort
– Alle tre retter havde et ensartet højt niveau og der var mange gode tanker omkring, hvordan de ville anvende råvarerne. De var især gode til at have én råvare i fokus og det gav tre gode retter. Årets Øko Kok er en fantastisk konkurrence, for kokkene skal have et højt niveau, da de ikke kan forberede sig og de skal få idéen med det samme, sagde dommer Anders Halskov-Jensen, Madhjernen.
Kokkene fra Sdr. Bjert Kro vandt som nævnt konkurrencen og fik overrakt en check på 30.000 kroner.
Konkurrencen hylder de restauranter, der er gået foran i branchen og har opnået Det Økologiske Spisemærke.
Brace, Alimentum, Hærværk, L’estragon og Sdr. Bjert Kro var de restauranter, der deltog i Årets Øko Kok 2020.