Klassen fra Kolding deltager i et landsdækkende projekt.
Hvordan laver man en ny madspilds-app? Kan man putte mere information i en stregkode? Kunne man sælge forskellige typer ’Red Maden’-poser til f.eks. frokost og aftensmad – måske med opskrifter i?
Spørgsmål og idéer fyger rundt i klasseværelset i 8. A på Brændkjærskolen, så klasselærer Nicolai Bøllehus skal være på dupperne for at svare og dirigere de mange ivrige elever.
Anledningen til det overvældende engagement i emnet madspild er, at 8. A fra Brændkjærskolen i disse uger deltager i et landsdækkende projekt, Unge Stopper Madspild, der skal hjælpe Kolding Kommune – og senere regeringen – med at nedbringe vores alt for store madspild. Det oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Klassen skal undersøge hvor, hvordan og hvorfor madspild opstår i lokalsamfundet. De taler bl.a. med nogle af dem, der arbejder professionelt med madspild, f.eks. supermarkedet Liva. Bagefter udvikler eleverne over tre dage forslag til at bekæmpe madspildet. Det sker både på en digital platform og i løbende dialog med lokale og nationale fagfolk.
I dagene efter idéudviklingen mødes klassen med kommunale repræsentanter og lokale frivillige og foreninger, der arbejder specifikt med madspild, for at udvælge den allerbedste madspilds-idé. 2. oktober mødes repræsentanter fra klasserne med fødevareminister Mogens Jensen på Ungdomsøen i Øresund for at høre hans kommentarer på de mest interessante forslag. Resten af dagen finpudser eleverne forslagene i workshops sammen med kommunale repræsentanter, embedsfolk fra Fødevareministeriet og fagkyndige fra CONCITO, Madspildstænketanken ONE/THIRD og detailhandlen.
Hvert år ryger mange tusinde tons mad i skraldespanden
Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet smider vi i Danmark årligt cirka 700.000 tons brugbar mad ud fra producent og undervejs til os forbrugere. Alene i husholdningerne drejer det sig om 247.000 tons.
Ifølge fødevareminister Mogens Jensen står vi som samfund foran en stor, fælles opgave:
– Når vi smider mad ud, har vi spildt en masse ressourcer på at producere det, og det er rigtig skidt for klimaet. Derfor har vi brug for alle de gode ideer, vi kan få, på det her område, og derfor glæder jeg mig rigtig meget til at se, hvad de unge er kommet på, når jeg mødes med dem den 2. oktober. Vi har helt sikkert brug for friske øjne på vores dårlige vaner.
Ud over 8. A fra Brændkjærskolen indgår elever, lærere og fagpersoner fra Ballerup, Fredericia, Gentofte, Herning, Silkeborg, Skanderborg og Vejle i projektet.
Bag projektet står CONCITOs Klimaambassade og Foreningen for Demokratiskolen i samarbejde med Foreningen Folkemødet, De Samvirkende Købmænd og Fødevareministeriet.