Kolding Netavis

251 håndkittede vinduer til bevaringsværdig kommunalforvaltning

251 håndkittede vinduer bliver snart leveret til sidste etape af udskiftningen af vinduer hos Socialforvaltningen i Kolding Kommune.

Inde i Kolding centrums gamle bydel, med smalle brostensgader og udsigt til Sankt Nicolai Kirke fra middelalderen, ligger Socialforvaltningen i Kolding Kommune. Den kommunale bygning er fra 1845 og klassificeret som bevaringsværdig i klasse to, som er det næsthøjeste niveau. Bygningen rummer således en lang historie, der blandt andet omfatter et tidligere gymnasium.

For at respektere historien og føre udtrykket tilbage til det oprindelige, valgte Kolding Kommune i 2017 at begynde udskiftningen af de gamle, simple 70’er-vinduer med traditionelle koblede vinduer fra Bøjsø døre & vinduer:

– Socialforvaltningen ligger midt inde i den gamle bydel, og for at respektere både selve den bevaringsværdige bygning og de omkringliggende bygningers arkitektur var det vigtigt for os at vælge et vindue, der var så tro mod den originale, klassiske stil som muligt. Her vurderede vi, at Bøjsø døre & vinduer kom tættest på, siger projektleder Martin Nielsen fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

– Udover arkitekturen og æstetikken var det desuden meget vigtigt for os, at vinduerne var af høj kvalitet, da der er tale om en omfattende udskiftning af hele 251 vinduer, som vi helst ikke vil være nødt til at skifte igen lige foreløbig.

Sidste etape

Arkitekten på projektet er Tegnestuen Mejeriet, som ligger i Kolding, og den udførende håndværker på første etape er den lokale tømrermester Finn Vesterholm, mens tømrerfirmaet Bisgaard & Boysen, som også er fra lokalområdet, har stået for de efterfølgende etaper. De skal nu i gang med at montere den sidste etape bestående af 36 håndkittede vinduer, og hos Bøjsø døre & vinduer glæder man sig over at få sat det sidste punktum på den flotte bygning:

– Vinduesudskiftningen hos Socialforvaltningen i Kolding Kommune er blandt vores store ordrer, og det har været spændende at følge projektet gennem de seneste tre år. Det er derfor også særligt betydningsfuldt, når vi nu leverer de sidste vinduer til den kommunale forvaltning, lyder det fra salgskonsulent i Bøjsø døre & vinduer, Morten Birkelund, som fortsætter:

– Vores håndkittede, koblede vinduer passer som fod i hose til den ældre gulstensbygning med buer, og på den måde har det været et klassisk projekt for os – bare i meget stor størrelse.

Bevaringsværdig arkitektur og moderne indeklima på kontoret

Udover de store æstetiske krav har der i vinduesudskiftningen, som både omfatter bygningens facade- og gårdside, desuden været fokus på et godt indeklima, da bygningen også fungerer som en kommunal arbejdsplads. Det fortæller Martin Nielsen:

– Næst efter arkitektonisk stil var indeklima et væsentligt parameter for os, da vi jo også er en arbejdsplads, som skal fungere i hverdagen. De gamle vinduer med en stor rude og omfangsrige vinduesrammer var besværlige og tunge at åbne, og derudover var der solafskærmning i form af markiser, som skæmmede bygningens udtryk, så det var langt fra en optimal løsning, fortæller han og fortsætter:

– I stedet har vi nu fået koblede vinduer med fire felter i stedet for et, som gør dem nemmere og mere fleksible at åbne. Derudover har vi fået en friskluftsventil og solfilm mod syd i stedet for markiserne, så vi således får et bedre indeklima i forhold til lys, varme og luftkvalitet. På den måde tager vinduerne højde for både funktionalitet indenfor og æstetiske krav udenfor.

Projektet med udskiftningen af vinduerne forventes at være helt færdigt i starten af det nye år.

Tagget med:
Del denne artikel