Kolding Naturskole har været vært for en regional ”Krible Krable” konference.
180 pædagoger fra børnehaver, dagplejere, vuggestuer og indskolingen, på tværs af fem kommuner, var samlet for at lære og blive inspireret til, hvordan man arbejder med naturen og de små krible krabledyr, med vores mindste børn.
Dagen bød på rigtigt mange gode refleksioner, grin og overvejelser over børn i naturen. Det hele startede med et oplæg af naturformidler Anders Kofoed, der mindede alle de tilstedeværende om at de skulle lære børnene at elske de uelskelige dyr, såsom edderkopper og andet kryb som er en fantastisk ind gangvinkel til naturen fordi vi alle har den slag natur uanset hvor man arbejder.
Efterfølgende bød dagen på workshops tilrettelagt af naturvejledere fra Kolding, Vejle, Middelfart, Fredericia og Vejen kommuner. I grupper af 25 gik pædagogerne i dybden med et selvalt emne, som naturvejlederne i forvejen havde forberedt. Her var tid til erfaringsudveksling og en overflod af gode råd og ideer blev udvekslet.
Linda Ahrenkiel, som er forsker ved UCL og forsker i børns, læring og science, satte efterfølgende en hel sal af pædagoger i gang med at lege sten saks papir på fire forskellige måder, lave små rakketter af balloner og blyanter og tegner blomsters. Samtidig fik hun præsenteret en masse fakta om hvorfor leg i naturen gør godt for børn.
Hele dagen sluttede af med en stor markedsplads hvor alle deltagere fik mulighed for at kigge alle workshop igennem. Plus at naturvejleder Fie var dukket op med spiselige Krible Krable dyr. Fremtidens mad. Her kunne man dreje lykkehjulet og måske vandt man en laberlarve eller en melormelarve.
-Rigtigt mange børn bliver i dag kun præsenteret for naturen via daginstutionerne eller skolerne. Det er derfor vi synes det arbejde vi gør er så vigtigt, fortæller Rune Kjærgaard Lange, som er naturvejleder ved Kolding Naturskole.
Han henviser til en helt ny undersøgelse fra Friluftsrådet der viser at 41 procent at børn mellem 2 og 15 år, ikke har holdt et kriblekrable dyr i hænderne. 31 procent af børnene har aldrig smagt et bær fra en busk i naturen. Og hvert andet barn har aldrig set en krabbe.
-Heldigvis er der virkelig mange pædagoger og lærere derude som arbejder benhårdt for at give børnene den slags oplevelser og læring. Det var 180 af de pædagoger vi havde besøg af i torsdags, fortæller Rune Kjærgaard Lange.
Kriblekrable konferencen var finansieret af Novo nordisk fonden og var arrangeret i et samarbejde mellem naturvejlederne i Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart og Vejen Kommuner.
Se billederne øverst i artiklen…