Sådan fejres 100-året for Genforeningen

Søndag 28. Juni 2020 06:03 174
10. juli er det 100 år siden kong Christian den 10. red over grænsen og ind i Sønderjylland, som efter en folkeafstemning var blevet genforeningen med Danmark. Pressefoto. 10. juli er det 100 år siden kong Christian den 10. red over grænsen og ind i Sønderjylland, som efter en folkeafstemning var blevet genforeningen med Danmark. Pressefoto.

Den 10. juli er det 100 år siden kong Christian den 10. red over grænsen og ind i Sønderjylland på sin hvide hest. Det markeres med en række aktiviteter i Frederikshøj ved den gamle grænse samt i Christiansfeld.

Egentlig skulle der have været holdt en stor officiel fejring med deltagere fra Kongehuset, Garderhusarregimentet og en folkefest i Christiansfeld. Men på grund af Covid-19 er den officielle del udskudt til juni 2021.

100-året for Genforeningen og for kongens tur rundt i Sønderjylland bliver dog ikke forbiet i stilhed af den grund. Der er nemlig masser af aktiviteter, man kan kaste sig over:

Blomsternedlæggelse

09.20. Mellem Frederikshøj og Høkkelbjerg

Traditionen tro lægges der blomster ved Kongestenen, som blev rejst 15. maj 1921 til minde om Genforeningen. Blomster lægges af en repræsentant fra Genforenings- og Grænsemuseet, borgmester Jørn Pedersen samt repræsentanter fra Slesvigske Fodregiment.

Genforenings- og Grænsemuseets 25-års fødselsdag

11-17. Genforenings- Grænsemuseet. Gratis

I år det 25 år siden H.M. Dronning Margrethe II m.fl. fejrede indvielsen af det lille museum, som fortæller den store danmarkshistorie. Det markeres med spændende aktiviteter fx gratis hestevognsture, fremvisning af museets nye præsentationsvideo og andre overraskelser. Der er gratis adgang i dagens anledning.

Man kan også tage med til lancering af tre nye bøger præsenteres af forfatterne selv på Den gamle Grænsekro kl. 13. Se mere på www.genforeningsmuseet.dk.

Genforeningsbussen

11-17. Frederikshøj, P-pladsen ved Genforenings- Grænsemuseet. Gratis

Museumsformidlere fra Museum Sønderjylland tager imod i Genforeningsbussen, hvor du kan blive klogere på Genforeningen.

Hjemmefronten

10-17. Skulptur. P-pladsen ved Den Gamle Grænsekro, Frederikshøj

Mød kunstner Erik Walter, som med sit kunstværk hylder de danske kvinder, som i tiden under preussisk herredømme gjorde et stort arbejde for at bevare den danske kultur.

Den Gamle Grænsekro

07-22, Den Gamle Grænsekro, Frederikshøj

Kig forbi ved Den Gamle Grænsekro og nyd en kop kaffe eller få en bid mad. Den historiske kro har åbent for spisning, og hvis vejret tillader det, vil der være udeservering.

Fra krig til Genforening - En Genforeningsrundvisning i Christiansfeld

Start kl. 10.30, 12.30 og 14.30 v. Christiansfeld Centret

Tag på Genforeningsrundvisning til markante steder og pladser i Christiansfeld, som har historisk betydning for tiden før og efter Genforeningen i 1920. Turen går blandt andet forbi ”Genforeningskirken” Tyrstrup Kirke. Læs mere og køb billet på www.christiansfeldcentret.dk eller tlf.: 7979 1773

Særudstilling ”Genforeningen i Christiansfeld”

10-17. Christiansfeld Centret, Christiansfeld. Gratis

Den spændende udstilling giver indblik i Genforeningen og zoomer ind på Genforeningens betydning i Christiansfeld.

1920-lege for børn

10-17. Christiansfeld Centret, Christiansfeld

Prøv kræfter med sjove historiske lege. Kom ind i Christiansfeld Centret og hent et gratis hæfte om 1920-lege for børn.

Genforeningsgudstjeneste

Klokken 19. Tyrstrup Kirke. Tilmelding nødvendig

Oplev den traditionsrige gudstjeneste med faneparade og prædiken v. tidligere biskop Karsten Nissen. Der er begrænsede pladser og tilmelding er nødvendig på www.tyrstrupkirke.dk.

Flagnedtagning og kaffe

Klokken 20. Kirkepladsen ved Tyrstrup Kirke

Efter genforeningsgudstjenesten er der fællessang og trompetfanfare, når flaget nedtages på kirkepladsen. Alle er velkomne. Kaffe og kage kan efterfølgende købes.

Her gik grænsen 1864-1920

På hjemmesiden www.hergikgraensen.dk finder du syv forslag til cykelture omkring Kongeågrænsen i Kolding og Vejen Kommune. Du finder også forslag til en spændende biltur.