Koldingenserne køber økologisk som aldrig før: Ekspert advarer mod skadedyr

Onsdag 26. Februar 2020 05:05 348
Koldingensernes stigende køb af økologiske varer giver større problemer med møl, der lægger æg i melet og gnaver hul i tøjet. Foto: PR. Koldingensernes stigende køb af økologiske varer giver større problemer med møl, der lægger æg i melet og gnaver hul i tøjet. Foto: PR.

Økologisk mel, frugt og endda tøj storhitter blandt indbyggerne i Kolding, men ifølge skadedyrsekspert giver det store problemer med møl. Få tre gode råd til, hvordan du forebygger skadedyr i dine økovarer.

Kød, grøntsager og nu også tøj. Økologiske produkter hitter som aldrig før, og ifølge Coop Analyse udgjorde økologiske varer mellem 7 og 10 procent af koldingensernes samlede indkøb i sommeren 2019.

Det er dog ikke kun miljøet, der nyder godt af, at både melprodukter, bluser og bukser nu er økologiske. Møl, der er et skadedyr, stortrives nemlig i de økologiske produkter. Det fortæller Lars Thiim Olesen, salgschef i TANACO, i en pressemeddelelse. Han har specialiseret sig i bekæmpelse af skadedyr.

- Det er lidt paradoksalt, at når vi tager hensyn til naturen og alle nyttedyrene, så giver vi samtidig bedre forhold for skadedyrene. Det gælder både i økologiske madvarer, for eksempel i mel, men også i vores tøj. Naturstof med keratin, uld og pels tiltrækker klædemøl, som lægger æg i tekstilerne og gnaver hul i tøjet, siger han og oplyser, at salget af klæde- og melmølfælder er steget de senere år i takt med, at flere køber økologisk, siger Lars Thiim Olesen i pressemeddelelsen.

Grundig rengøring forebygger

Ifølge Lars Thiim Olesen skal man derfor være særligt grundig med rengøringen, hvis man har økovarer i køkken- og tøjskabe:

- Vil man forebygge møl, skal man være ekstra omhyggelig med rengøringen, for møllene trives nemlig bedst i beskidte omgivelser. Vask derfor tøjet grundigt, inden det hænges i skabet. Det kan også være en god idé at pakke det økologiske mel ind i lukkede bøtter, så insekterne ikke har adgang til det.

Bekæmp møllene

Er man allerede ramt, giver Lars Thiim Olesen tre gode råd til, hvordan man slipper af med møllene:

1. Har du møl i køkkenet, skal du starte med at fjerne de inficerede fødevarer og de omkringstående mel- og kornprodukter. Er møllene i klædeskabet, skal du vaske alt tøj og herefter lægge det i fryseren i minimum tre døgn.

2. Rengør og støvsug grundigt i hele skabet, og tjek sprækker og revner for små pupper eller spin. Læg støvsugerposen i en plastpose, luk den omhyggeligt, og smid den herefter ud.

3. Sæt en mølfælde op i det angrebne område. Der findes både særlige klædemølfælder og melmølfælder. Fælles for dem er, at de tiltrækker og fanger de flyvende møl.

Tags