Drik bare løs: Din kaffe er sund

Onsdag 04. Marts 2020 21:51 311
Kaffe kan have en gavnlig effekt på helbredet. Foto: Madensvderden.dk. Kaffe kan have en gavnlig effekt på helbredet. Foto: Madensvderden.dk.

At drikke kaffe er en del af den danske kultur og mange af os hælder den mørke væske ned flere gange om dagen.

Faktisk drikker vi i snit tre til fem kopper dagligt og så er det jo heldigt for kaffe-elskere, at den varme drik ligefrem kan have en gavnlig effekt på helbredet, skriver Madens Verden.

Kaffe indeholder nemlig forskellige bioaktive stoffer, både nogle med positive og negative effekt. Bruger du den gode, gammeldags kaffemaskine og holder dig til de fem kopper om dagen, kan du få fuldt udbytte af kaffens gode egenskaber.

- Der er forskellige stoffer i kaffe som kalium, magnesium, opløselige fibre og polyfenoler, der har en gunstig effekt på blodtrykket og en mulig hjertebeskyttende effekt og nedsat risiko for blodpropper og blødninger i hjernen, fortæller ernæringsfaglig seniorkonsulent i Hjerteforeningen, Natasha Selberg, til Madens Verden.

Brug kaffemaskine

- Brygningsmetoden har betydning for, hvilke stoffer vi får. I en kaffemaskine vil filteret opfange de bioaktive stoffer, der ikke er gode for os. Det sker ikke med en stempelkande eller kapselmaskine, siger Natasha Selberg.

De stoffer, der sis fra i en kaffemaskine, er cafestol og kahweol, der øger det skadelige LDL-kolesterol og vores samlede kolesteroltal. De kommer direkte ned i vores kaffekop, når vi ikke bruger papir til at filtrere med - eller holder os til pulverkaffe.

Italienske kaffetyper som espresso, kaffekapsler og stempelkaffe giver cafestol og kahweol frit spil. Det betyder, at et gennemsnitligt forbrug af den slags kaffe kan sætte kolesteroltallet i vejret.

4,2 milliarder kopper

Drikker du filterkaffe og pulverkaffe, kan du til gengæld med sindsro hælde det samme antal kopper i dig hver dag. Så hvis du er kaffe-elsker med et kolesteroltal i den høje ende, er det en altså god ide at udskifte kaffekapslerne og stempelkanden med kaffemaskinen.

Sidste år drak vi danskere 4,2 milliarder kopper kaffe til sammen. At koffein i kaffen stimulerer centralnervesystemet og virker opkvikkende, er ekstra goder, som vi kaffedrikkere nyder godt af. Og her er moralen som med alt andet, vi indtager: Bare vi ikke overdriver mængden.

Tags