Dronning Margrethe ser malerierne - blandt andet to elever fra 3. klasse i Kolding Kommune.

I anledningen af Dronning Margrethes 80 års fødselsdag 16. april går alle landets kommuner sammen om at give dronningen en gave.

Gaven består i, at alle 98 kommuner bidrager hver med ét maleri lavet af elever i 3. klasse. Alle 98 malerier vil blive samlet og indrammet i Kommunernes Landsforening (KL), skriver Kolding Kommune i en pressemeddlelse.

To elever fra 3. klasse fra hver kommune – én dreng og én pige – skal deltage i en ceremoni på Christiansborg Slot fra om morgenen til først på eftermiddagen den 15. april, hvor Dronning Margrethe ser malerierne sammen med børnene.

Hvert maleri skal indeholde frie fortolkninger af to motiver: Dronning Margrethe og ét vartegn fra den pågældende kommune.

På skoler i Kolding Kommune går der 1133 elever i 3. klasse fordelt på 52 klasser. Klasserne er lige nu i fuld gang med at male malerierne. Og på fredag 6. marts bliver de udstillet på Kolding Bibliotek. En jury samles og udvælger vindermaleriet. Mandag 16. marts bliver vinderklassen overrasket og afsløret af Kolding Kommunes borgmester og udvalgsformand Kristina Jørgensen.

Vinderklassen vil få en overraskelse i form af en fællestur/oplevelse for hele klassen.

Prinsesse Marie er i denne uge i Uganda for få større indsigt i klimaforandringerne og konsekvenserne for verdens fattigste.

Lørdag mødte hun en gruppe unge klimaforkæmpere, heriblandt 23-årige Vanessa Nakate, der er en del af Greta Thunberg-bevægelsen. Det skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse.

Vanessa Nakate blev verdenskendt, da hun for en måned siden deltog ved topmødet World Economic Forum i Davos i Schweiz. Her stillede den unge ugander op til et billede med Greta Thunberg og tre andre klimaaktivister. Men da billedet dagen efter udkom i samtlige internationale medier, var Vanessa Nakate klippet ud.

Episoden skabte overskrifter i det meste af verden, og den unge klimaaktivist, der forinden var mest kendt i ugandiske kredse for at stå i spidsen for ’Fridays For Future’ i hovedstaden Kampala, var pludselig kendt langt uden for Ugandas grænser.

Oplevelsen har været overvældende for Vanessa Nakate, men den har også bragt en masse gode ting med sig. Det fortalte hun lørdag, da hun mødte Prinsesse Marie på Folkekirkens Nødhjælps kontor i Kampala.

- Den store medieopmærksomhed givet mig en større international stemme, og det har givet mig mulighed for at sætte fokus på de udfordringer, som vi står over for i den her del af verden, sagde hun til Prinsesse Marie.

- Klimaforandringerne har rigtig store konsekvenser for mange mennesker i Uganda. Det går især ud over de familier, der i forvejen ikke har meget, og som er afhængige af deres landbrug. Når høsten bliver ødelagt af tørke, eller når landsbyen bliver oversvømmet, må børn og voksne sulte og mange er tvunget til at flytte fra deres hjem, forklarede hun.

Rosende ord fra Prinsessen

Prinsessen virkede meget imponeret over Vanessa Nakates mod og arbejde.

- Du har en stærk stemme, og vi er mange, der i Danmark har fulgt dig og hørt dine budskaber, sagde prinsesse Marie.

Prinsessen har i denne uge rejst rundt i Uganda for at se, hvordan klimaforandringerne påvirker fattige småbønder i Uganda, og hvilke tiltag Folkekirkens Nødhjælp gør i landet. Prinsessen roste de unge klimaaktivister for deres engagement og gejst.

- Jeres forældre kan være stolte. Vi taler ofte om, at klimaforandringerne får store konsekvenser for vores børn og børnebørn. Men det har allerede store konsekvenser for mange mennesker. Det har jeg selv oplevet i denne uge, og derfor skal der gøres noget nu, sagde prinsessen.

Klimavenligt landbrug giver mad på bordet

Dagen forinden fik Prinsesse Marie mulighed for at besøge to landbrugsprojekter i det nordøstlige Uganda. Her bliver småbønder undervist i bæredygtigt landbrug og får adgang til nye afgrøder, der giver større udbytte. Derudover kan afgrøderne overleve længere tørkeperioder. Her blev Prinsessen sat i arbejde og fik gravet en kassava-rod op af jorden. Kassava er en udbredt rodfrugt i mange afrikanske lande og har et højt næringsindhold.

Prinsessen mødte også den 28-årige Janet Akol, der sammen med sin mand og parrets fire børn har haft nogle hårde år, hvor høsten har slået fejl. De kun har haft mulighed for et måltid mad om dagen. Den ugandiske kvinde har fået træning i, hvordan hun bedst udnytter jorden. I dag producerer hun blandt andet stiklinger og små træer, som hun sælger på markedet. Det betyder, at familien får mad to gange om dagen, og at børnene kan komme i skole. Prinsessen modtog to små mangotræer i gave som tak for besøget. Dem tog Prinsessen med sig videre på rejsen, og lørdag blev træerne plantet i haven ved Folkekirkens Nødhjælps kontor i Kampala. Prinsessen fik hjælp til træplantningen af de fem unge klimaktivister.

Søndag afslutter Prinsesse Marie besøget i Uganda.

Fakta

Prinsesse Marie har været protektor for Folkekirkens Nødhjælp siden 2011. Rejsen til Uganda har blandt andet til formål at sætte fokus på Folkekirkens Nødhjælp landsindsamling, der afholdes den 8. marts, og hvor temaet for andet år i træk er ’Klimahjælp til verdens fattigste’.

Se billederne nedenunder...

Greven kan mandag fejre sin 80 års fødselsdag.

Grev Ingolf, der ejer godset Egeland i Øster Starup nær Gravens mellem Kolding og Egtved, kan mandag fejre sin 80 års fødselsdag.

Greven har dog ikke haft den bedste optakt til sin fødselsdag. Ingolf har nemlig været gennem en længere hospitalsindlæggelse på Kolding Sygehus, skriver Billed-Bladet.

Den royale greve har været ramt af en svær lungebetændelse. Han er dog udskrevet igen.

Der bliver dog ingen stor fest i anledning af den runde dag, skriver ugebladet.

Hvis der skal holdes fest, bliver det nemlig først til sommer, når vejret er godt, mener greven.

Grev Ingolf er fætter til Dronning Margrethe.

Prinsessens 75 års fødselsdag markeres på Koldinghus. Hovedpersonen selv kommer også til byen.

Den 29. april kan dronning Margrethes lillesøster, prinsesse Benedikte, fejre sin 75 års fødselsdag.

To dage før sin fødselsdag kommer prinsesse Benedikte til Kolding. Anledningen er, at Koldinghus markerer prinsessens 75 års fødselsdag med en stor særudstilling, der hedder "Prinsesse af Tiden. H.K.H. Prinsesse Benedikte og 75 års Danmarkshistorie".

Besøgende i udstillingen kan gennem et udvalg af prinsessens personlige brugs- og beklædningsgenstande komme helt tæt på Benediktes personlige historie. Udover gallakjoler, smykker og ordner udstilles blandt andet også prinsessens brudekjole fra 1968.

Fire etagers udstilling

Den fire etager store ruinsal på Koldinghus danner rammen om udstillingen. Hver etage behandler et centralt tema, som har været omdrejningspunkt i prinsessens liv og virke, lige fra prinsesserollen til det store protektionsarbejde, som prinsessen gennem årene har udført for en lang række nationale og internationale organisationer inden for blandt andet spejderbevægelsen, ridesporten og handicap- og sundhedsorganisationer.

En af etagerne er viet til Benediktes store interesse for og engagement i den danske og internationale spejderbevægelse. Her vil besøgende blandt andet kunne se både Dronning Ingrids og Prinsesse Benediktes spejderuniformer, og i en række spejdertelte formidles spejderbevægelsens værdier om fællesskab og personlig udvikling.

På en anden etage fokuserer udstillingen på prinsessens livslange interesse for heste, hestesport og hesteavl – en interesse, som hun deler med sin datter, Prinsesse Nathalie, der i mange år har været i verdenseliten inden for dressur og som var med til at sikre Danmark en bronze-medalje for hold ved OL i Hong Kong i 2008. En medalje, som man naturligvis kan se i udstillingen.

Udstillingen på Koldinghus åbnes af prinsesse Benedikte lørdag den 27. april, som også vil overvære et stort hesteshow i Staldgården ved foden af Koldinghus med bl.a. Gardehusarregimentets Hesteskadron, Det Danske Dressurlandshold og Paradressurlandsholdet.

Interesserede kan se udstillingen på Koldinghus fra den 28. april til den 3. november.

 

Dronning Margrethe og Kronprinsesse Mary var søndag i Vestjylland for at fejre Hjemmeværnets 70-års jubilæum. Kronprinsessen blev her udnævnt til kaptajn. Se billederne her.

Hjemmeværnets 70-års jubilæum blev søndag markeret i den vestjyske landsby Nymindegab, hvor Hjemmeværnsskolen har hjemme.

Dronning Margrethe deltog sammen med Kronprinsesse Mary, skriver Varde Kommune.

Kronprinsessen har været medlem af Hjemmeværnet siden 2008 og blev i forbindelse med jubilæet udnævnt til kaptajn.

Se billederne længere nede på siden...

Side 1 ud af 2